tisdag 2 september 2008

Newsmill

Är det en version av framtidens nyhetsformat som har sett dagens ljus? Ja jag tror det.

Den, nu i betatestfasen, nya debatt och nyhetssajten Newsmill känns helt rätt i en tid där de flesta kommersiella krafter har börjat inse att kommunikation i form av en dialog med sin målgrupp vida överträffar den mer traditionella monologen. Newsmill är, som skaparna själva skriver, den första stora sajten som kombinerar redaktörsdrivet och användargenererat innehåll och som sätter agendan i debatten. Du som läsare kan kommentera, skriva egna inlägg, milla (emotionellt kommentera med färger) eller delta med din blogg.

Tanken bakom sajten grundar sig i hur medielandskapet förändras från papper till internet och ifrån traditionell till social media och följer den stig bloggosfären trampat upp i form av en decentraliserad och individualiserad opinionsbildning.

Kommentarerna bidrar till en rad intressanta infallsvinklar som hjälper en att se på nyheten/inlägget i fråga ur flera perspektiv. Det blir intressant. Mycket intressantare än att läsa en isolerad journalists ord om en specifik händelse eller att specifikt fenomen och det blir uppenbart hur subjektivt allting är. De ord som vid första anblicken (för många) kan låta som en objektiv rapportering av ett skeende får med kommentarerna och inläggens hjälp många gånger en helt ny innebörd.

Newsmill accepteras inte traditionella hierarkier.

Det är en hyllning till demokratin.

En hyllning man vida befäster genom den punktbeskrivning av Newsmill som återfinns på sajten:

"Om Newsmill

  • Newsmill är en sajt för nyhetskommentarer och debatt. Våra redaktörer bjuder varje dag in olika skribenter med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser.

  • Newsmill använder sig av ett nytt publicistiskt arbetssätt för att demokratisera och öppna upp redaktionen. Det innebär att vi i förväg publicerar de frågeställningar vi letar insideskribenter till och bjuder in läsarna att omedelbart medverka.

  • Newsmill ser alla läsare som medarbetare. Våra läsare vet mer än vi och vi tror att en pluralistisk, bred och modig aktualitetsdebatt bäst garanterar en allsidig belysning av vår tid och vår värld.

  • Newsmill är ingen egen isolerad ö. Vi bejakar länkar till andra sajter och andra bloggar och vi verkar för att våra skribenter ska synas i andra medier.

  • Newsmill är politiskt och religöst obunden. Vi värnar demokratin och yttrandefriheten och vill bidra till en rikare och roligare offentlighet. "

Läs också vad Brit Stakston på JMW skriver om Newsmill i inlägget: Newsmill toppar med Lennart Swahn…det blir bra!

Inga kommentarer: